Imorse hade jag ett intressant samtal med en kollega till mig. Han pratade om allt han behövde göra och kände sig stressad över det. Jag frågade honom om man verkligen behövde göra allt idag eller om det fanns en möjlighet att skjuta på några av sakerna till en annan dag. Det fanns det. Min följdfråga blev så klart “varför skapar du en onödig stress för dig själv?”. Han kunde inte svara på det. Det kunde jag. Han har lärt sig att tänka och bete sig så under en lång tid att det går på automatik. Han har lärt sig att känna “måsten” istället för tänka på sina uppgifter som möjligheter och mål med en positiv aspekt. Det är klart att det inte är många som gillar att klippa gräset, men världen går inte under om inte du inte klipper gräset. Konsekvensen blir bara att grannen kanske har en åsikt om det eller att du själv känner dig dålig, men jorden går inte under.

Jag själv har tampats med dessa problem en längre tid. Jag har alltid känt känslan att alla “måsten”. Det kanske är ganska naturligt när jag ingår i den generationen som ska göra karriär, ha en flott lägenhet nära stan eller allra helst ett hus, helst ha en masterutbildning, ha rest jorden runt, ha en vältränad kropp samt ha massor av vänner som man äter fancy middagar på stan med så att instagram kan uppdateras med en snygg matbild. Allt detta innan du har fyllt 30. Klart man blir stressad.

Min fråga till er som känner er stressade. Det kan gälla alla ifrån småföretagare till nyblivna föräldrar eller till anställda. Stanna upp och fråga dig två viktiga frågor.

  1. Måste jag?
  2. Vad är det värsta som kan hända om jag inte gör det?
  3. Finns det någon som kan hjälpa mig?
  1. Det finns ytterst få saker du egentligen måste göra. Du måste äta, sova, ta hand om barnen och betala hyran. Allt annat är oftast överflödigt. Självklart får det konsekvenser om du inte gör vissa saker, men för personer som är stressade är det nödvändigt för att bryta ett negativt tankemönster. Våga att stå emot sin egen tjatande röst om alla måsten. Det kommer att bli bättre.

2. Vad är det värsta som kan hända om du inte utför uppgiften? Kanske förlorar du en kund, kanske blir grannen irriterad för att du inte klippt gräset etc etc. Du kanske kommer på en miljon förklaringar till vad som skulle kunna hända, men du vet inte. Du antar. Det är farligt.

3. Ställ dig frågan om någon kan hjälpa dig. Du behöver inte klara allt själv. Acceptera att du inte klarar det själv. För när du accepterar din egen stress, det är då förändringarna kommer.

Sist vill jag påpeka att du måste lära dig att förstå vad som är viktigast för dig, inte för din omgivning. När du har lärt dig detta kommer du inse vad du egentligen vill lägga tiden på. Du kommer att lära dig att prioritera och hantera situationer som blir mest effektiv utifrån dina egna behov. Resten löser sig, kanske bara inte på det sättet du trodde.