Jag skriv tidigare ett inlägg om stress där jag tog upp vikten av att fundera över vad som är viktigt. I det här inlägget tänker jag skriva om motsatsen till stress. Känslan jag syftar på är känslan av att känna sig fast. Den kan förvisso också skapa en inre form av stress men i grund och botten handlar det om en handlingsförlamning.

Jag själv lider av denna problematik till och från. Det är många gånger jag känner att jag inte får någonting gjort och där jag undrar varför ingenting i mitt liv händer. Jag agerar passivt. Viktigt att komma ihåg att passivitet också är ett val och inget som bara händer. Du väljer passiviteten genom att inte vara aktiv. I sådana situationer är det lätt att skylla på alla andra, men problemet i grund och botten beror inte på alla andra utan på din egen förmåga att fatta beslut. Även om passitivitet kan vara nyttigt i vissa sammanhang, speciellt för personer som är sönderstresade finns det vissa människor som behöver en extra push, exempelvis jag själv.

För mig beror min passivitet på oro och katastroftankar. Jag är rädd för att ta ett felaktigt beslut, så jag agerar inte alls. Väldigt dumt tänkt, jag vet och jag tror många känner igen sig i detta. Vi fortsätter att undvika det jobbiga och låtsas som att det regnar istället för att ta tjuren vid hornen och faktiskt göra någonting åt vår situation. För vad händer när vi väl har kommit över tröskeln? Ofta känner vi en lättnad och inser att det var inte så jobbigt som vi trodde eller att vi inser att vi faktiskt klarar mer än vad vi trodde från början. Om du övar detta gång på gång kommer du med tiden inse att du självförtroende växer.

Så hur gör man egentligen för att “bara börja”? Enkelt. Du sluter dina ögon, tar ett djupt andetag samtidigt som du räknar till tre. När du sedan öppnar ögonen struntar du i allt du tänker på och bara gör det som måste göras. I början är det hemskt. Du kommer antagligen hata det och kanske tänker att du aldrig mer vill göra om det. När du hamnar i samma situation igen gör du bara om processen. Du gör det i alla sitauationer där du vet att du måste agera men dina känslor säger åt dig att göra något helt annat.

Den här metoden är väldigt bra för dig som har drömmar och mål men som kanske är rädd eller som inte tror på att du klarar det. Om du provar denna metod kommer du inse hur lätt det egentligen är att göra en förändring. Allt tack vare att du bestämde dig.